Maruyama Sensei

Koretoshi MaruyamaKoretoshi Maruyama, een oorspronkelijke leerling van Morihei Ueshiba van 1956 tot en met 1969, is Aikidoleraar sinds 1967. Hij was tot 1991 president en hoofdinstructeur van de door Koichi Tohei opgerichte Ki Society International. Daarna verbleef hij gedurende 10 jaar in een Japans klooster waar hij zich intensief wijdde aan de studie en praktijk van Zen. In deze periode van bezinning en meditatie ontwikkelde hij het Aikido Yuishinkai. Het uitgangspunt van Aikido Yuishinkai is:”De mens is puur bewustzijn”. Dit betekent dat de mens zijn eigen verleden, heden en toekomst met zijn eigen bewustzijn creëert. Daarom zou men een positieve geest moeten bezitten om zinvol en vreugdevol te kunnen leven. Maruyama Sensei noemt zijn Aikidostijl “Natuurlijk Aikido”. Aikido Yuishinkai wil een brug vormen tussen alle Aikidostijlen vanuit een sfeer van universele verbinding en liefde.

 

Maruyama sensei and Martijn van Hemmen

Maruyama Sensei (Uke: Martijn van Hemmen)

 

Motto Aikido Yuishinkai

Volgens Maruyama Sensei hebben woorden hun eigen kracht. De kracht van het gesproken woord werd in het oude Japan al onderkend en benoemd als ‘kotodama’, of woord-geest. Het uitspreken van een woord staat gelijk aan de wens om het te doen uitkomen. Je levensenergie reageert op geluid en gedachten zoals deze in het gesproken woord worden uitgedrukt. Wanneer je het dagelijks leven verrijkt met positieve woorden en gedachten dan zullen je dagen gevuld zijn met de kracht van Ki. Op deze manier bewaar je je geestelijke en fysieke gezondheid en heb je tevens een positieve uitwerking op anderen. Woorden hebben echte kracht en kunnen resulteren in praktische resultaten in het dagelijks leven.

Het onderstaande motto is door Sensei Maruyama geschreven en hij moedigt iedereen aan dit elke ochtend en avond (op) te lezen om je onderbewustzijn in een positieve staat te houden.

Ik ben zelf geest.

Als ik positief denk, gebeuren er goede dingen.

Het vasthouden aan negatieve gedachten werkt tegen al mijn belangen in.

Daarom blijft mijn geest optimistisch, ook als mijn lichaam ergens aan lijdt.

Ook als iets mij tegen zit, is mijn geest nooit aangeslagen.

Ik vul mijn hart dagelijks met gedachten van blijdschap, dankbaarheid en hoop.

Elke dag zie ik tegemoet met een heldere en optimistische geest, die ik in woorden en daden uitdruk.

Ik geloof in het leven en het leven reageert daarom op gelijke wijze.